پژوهشگران پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی موفق به معرفی سویه های جدید پروبیوتیک بومی اختصاصی برای طیور صنعتی شدند
این دستاورد در جریان مراسم هفته پژوهش سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی با حضور مقامات دولتی و وزارت جهاد کشاورزی در قالب قراردادی
به شرکت فناوری زیستی طبیعتگرا برای تجاریسازی و تولید انبوه منتقل شد.
دکتر غلامرضا صالحی جوزانی عضو هیات علمی این پژوهشکده و مجری طرح مذکور با اعلام این خبر، گفت: باکتریهای پروبیوتیک، عوامل میکروبی مفیدی هستند که در صورت مصرف توسط انسان، دام، طیور و آبزیان، موجب بهبود شاخص¬های سلامت و رشد در میزبان میشوند.
وی افزود: پروبیوتیک ها از یک طرف به دلیل کاهش جمعیت عوامل بیماریزا، موجب کاهش مصرف آنتیبیوتیک ها که برای سلامت انسان و دام مضر هستند، میشوند و از طرف دیگر، به دلیل بهبود شاخص های عملکردی در دام و طیور، موجب افزایش درآمد و سود اقتصادی دامداران خواهند شد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی خاطرنشان کرد: این عوامل میکروبی مفید با ایجاد تعادل در فلور میکروبی مفید سیستم گوارش انسان، دام، طیور وآبزیان و با تولید انواع ترکیبات ضد میکروبی موجب کاهش جمعیت عوامل میکروبی مضر میشوند. از طرف دیگر، این عوامل با تحریک تولید ترکیبات زیستی مفید مثل هورمون ها و ویتامینها و همچنین با تجزیه ترکیبات مضر (از قبیل کلسترول و آفلاتوکسین) در میزبان منجر به افزایش عملکرد (وزن سرانه و همچنین بازده لاشه) و کاهش ضریب تبدیل غذایی میشوند.
به گفته وی، در حال حاضر بازار این نوع محصولات در سطح جهانی بیش از 30 میلیارد دلار است که بیش از 10 درصد آن مربوط به پروبیوتیک¬های دام، طیور و آبزیان است و برآورد شده این میزان تا سال 2020 به بیش از 40 میلیارد دلار برسد.
صالحیجوزانی تصریح کرد: صنعت تولید پروبیوتیکهای انسانی، دام و طیور در کشور، صنعتی نوپاست و در حال حاضر نیز تعداد انگشتشماری شرکت خصوصی در این زمینه شروع به فعالیت کرده¬اند. در این راستا و با توجه به اهمیت زیاد شناسایی و تولید پروبیوتیکهای اختصاصی بومی برای طیور در کشور، با حمایت معاونت امور دام وزارت جهاد کشاورزی، طرح جداسازی، شناسایی و ارزیابی باکتریهای پروبیوتیک از مرغ¬های نژاد بومی و با هدف دستیابی به باکتری¬های بومی با کارایی بالای پروبیوتیکی برای استفاده در صنعت طیور آغاز و اجرا شد.
وی ادامه داد: در نتیجه نمونهبرداریها از مرغهای بومی اصفهان، آذربایجان غربی، مازندران و فارس و ارزیابیهای صورت گرفته تعدادی از سویه های باکتریایی با پتانسیل پروبیوتیکی انتخاب، در سطح مولکولی شناسایی شده و در قالب کلکسیون پروبیوتیک¬های اختصاصی طیور در بانک ژن میکروبی پژوهشکده ثبت شدند.
این مسوول در خصوص نتایج تحقیقات طرح در سطح آزمایشگاهی و در سطح مرغداریها، گفت: نتایج تحقیقات نشان داد که باکتری های پروبیوتیک جداسازی شده از مرغ های بومی، دارای توانایی پروبیوتیکی بالایی از نظر تحمل شرایط اسیدی، دمایی و نمکهای صفراوی بوده، قابلیت بالای اتصال و استقرار در سطح سلولهای رودهای داشته و همچنین توانایی کنترل بسیاری از عوامل میکروبی مضر و بیماریزا را دارند.
به گفته وی، بررسیهای مزرعهای در سطح مرغداری بر روی جوجههای گوشتی نشان داد که سویههای منتخب پروبیوتیک بومی به طور معنیداری منجر به افزایش وزن سرانه (عملکرد) و بازده لاشه، کاهش ضریب تبدیل غذایی، کاهش مصرف خوراک، افزایش شاخص های سلامتی (از قبیل افزایش تیتر آنتیبادیها بر علیه بیماریهای مختلف و افزایش بیان ژنهای درگیر در ایمنی بدن)، کاهش میزان کلسترول و تریگلیسرید در خون جوجهها و همچنین تجزیه و خنثیسازی آفلاتوکسین در خوراک طیور میشود. در ادامه برای سویههای منتخب پروبیوتیکی، شرایط رشد و محیط کشت طراحی و بهینهسازی شد.
عضو هیات علمی پژوهشکده بیوتکنولوژی کشاورزی یادآور شد: خوشبختانه این مجموعه سویه های منتخب در قالب قراردادی به شرکت دانش بنیان فناوری زیستی طبیعت گرا منتقل شد و در محل شرکت مراحل تولید انبوه انجام و امیدواریم به زودی وارد بازار شود.
منبع: وزارت جهادکشاورزی