soy.jpg

مقالات

اهمیت استفاده از خوراک پلت شده در تغذیه دام و طیور

چاپ

یکی از روشهایی که در هنگام ساخت خوراک مورد استفاده قرار می گیرد پلت کردن خوراک است. در این شیوه تولید خوراک مواد مخلوط شده تشکیل دهنده ابتدا از یک محفظه لوله altای شکل Conditioner عبور می کند. این محفظه دارای یک محور بوده که تعدادی تیغه ی پارویی شکل روی آن نصب شده که حرکت این محور باعث عبور مواد از این محفظه می شود. البته لازم است که بخار ورودی دارای دمای حدود 120 درجه سانتیگراد باشد تا باعث مرطوب شدن بیش از حد مواد نشود. مواد خوراکی هنگام عبور از این محفظه کاملاً با بخار مخلوط شده در نتیجه رطوبت آنها به حدود 70 تا 80 درجه سانتیگراد می رسد. دمای بیش از این باعث تخریب بعضی از مواد مغذی خوراک مانند ویتامینها و آنزیمها می شود. پس از این مرحله مواد وارد دستگاه پلت می شود و تحت فشار غلطکها (Rollers) از منافذ دای (Day) عبور می کند و با تیغه ای که در هنگام سطح خارجی آن نصب شده بریده می شود. طول دانه های پلت را می توان با تنظیم این تیغه ها تغییر داد. به منظور کاهش هزینه پلت مقداری چربی به خوراک افزوده می شود که این عمل با در نظر گرفتن قیمت چربی و همچنین تأثیر آن بر عملکرد گله از جمله ذخیره شدن چربی بیشتر در لاشه صورت می گیرد. بررسی های کارشناسی نشان داده است که استفاده از خوراک پلت شده دارای مزایایی است که موجب بهبود عملکرد گله و کاهش ضریب تبدیل می شود.

آموزش غذا دهی به ماهی ها

چاپ

alt غذا دهي با غذاده پاندولی
این غذاده دارای یک مخزن یه حجم 25 تا 100 لیتر است که غذا را در آن ریخته و از سوراخی که در زیر آن است خارج می شود. در محل سوراخ صفحه ای تعبیه شده است که حرکت آن بوسیله یک میله عمودی متصل به آن سردیگر آن در آب و بالای سطح استخرآویزان است میسر می شود. ماهی ضمن ضربه زدن به میله باعث حرکت صفحه و خروج پلت های غذایی از مخزن غذا می شود.

از معایب آن هجوم ماهی ها در یک نقطه برای خوردن غذا ، احتمال گیر کردن پلت در مسیر، اشکال در ثابت کردن دستگاه در محل و اختلال در کار تمیز کردن استخرها و سایر عملیات جداسازی و دسته بندی ماهیان است. در این روش نیز احتمال تلف شدن غذا و عدم مصرف غذاهای ریخته شده در اثر حرکات آبی و باد وجود دارد. از مزایای این دستگاه کاهش نیروی انسانی ، سادگی و امکان ساخت آن در همه جا و در اختیار بودن بطور دائم برای ماهیان است. البته این نوع غذاده برای ماهی های بالای 30 گرم مناسب بوده و این یکی از محدودیت های این سیستم است که ماهیان کوچکتر نمی توانند به پانول ضربه زنند و غذا بگیرند. مهمترین محل نصب این غذاده در وسط استخر است.

آموزش نحوه احداث استخرهای پرورشی ماهیان گرم آبی

چاپ

روش کارalt:
همان طور که میدانیم پرورش ماهیان گرم آبی هما نند عملیا ت کشاورزی نیاز به بستر حا صلخیزی دارد. برای ساخت دیواره های استخر،ابتدا محل ساخت دیواره های استخر را به عمق یک متر گود
برداری می کنند، سپس کانال به وجود آمده را توسط سنگ وچوب پر مکنند تا دیوارها از پی محکمی برخوردار شوند.سپس روی کانال خاک می ریزند وآن را می کوبند.این عملیات باید با حوصله صورت گیرد.برای این کار ابتدا به میزان 20 سانتی متر خاک ریزی می شود و بعد ازآب پاشی روی خاک دیوار،آن را میکوبند.خاک مورد نیاز برای ساخت دیواره نیز از کف استخر تا مین میشود.این عمل آن قدر تکرار می شود تا ساخت دیواره ی استخر با شیب 5/1 :1 به اتمام برسد. مرحله ی بعدی در ساخت استخر که بسیار حا ئز اهمیت است، طراحی و ساخت ورودی و خروجی استخر است. برای ساخت دریچه ورودی آب معمو لا از یک لوله ی فلزی یا بتو نی با قطر مناسب در بالای دیوار ه ی استخر استفاده می شود که این لوله یک شیر فلکه دارد.در زیر محل ورود آب از لوله به استخر نیز یک جعبه ثابت با کف توری قرار دارد که از ورود ماهیان هرز ،جانوران مضر مو جود در آب، آشغال واجسام درشت جلو گیری می کند.

همه چیز در مورد آب پرورش ماهی

چاپ

اکسیژن محلولalt
اکسیژن محلول در آب نیز یکی از عوامل عمده در تکثیر ماهیان سرد آبی است ، زیرا این ماهیان به اکسیژن محلول بیشتری در مقایسه با ماهیان گرم آبی نیاز دارند .میزان اکسیژن محلول در آب با 3 عامل نسبت معکوس دارد :
الف) میزان اکسیژن محلول در آب با در جه حرارت نسبت معکوس دارد.
ب) میزان اکسیژن محلول در آب با شوری و غلظت املاح نسبت معکوس دارد .
ج) میزان اکسیژن محلول در آب با ارتفاع نسبت معکوس دارد.
خلاصه در درجه حرارت آب 15 درجه سانتی گراد و در ارتفاع 1200متر باید 8.5 میلی گرم اکسیژن در لیتر باشد . به یاد داشته باشید که میزان اکسیژن محلول در آب علاوه بر آیتم هایی مثل درجه حرارت آب –سختی و شوری آب-ارتفاع آب  ،با میزان تراکم ماهی ها در استخرها هم باید تناسب داشته باشد. همچنین اکسیژن آب خروجی ترافهای نگهداری تخم و لارو نباید کمتر از 7 میلی گرم در لیتر باشد .

تلفات در مرغداری و سالن های پرورش طیور باید چند درصد باشد؟

چاپ

altبخش قابل توجهی از تلفات در سالن های پرورش و نگهداری طیور(مرغ) ، ناشی از مسئله ای بنام مرگ ناگهانی بوده که متخصصین دنیا آنرا با نام Death Suddenly Syndrome (DSS) می شناسند ، مرغ بطور ناگهانی سکته کرده ، در کالبدگشایی خونریزی شدیدداخلی مشاهده می شود و داخل بدن مرغ پرخون است ،این بیماری بدون هیچ مقدمه و سابقه ای بطور ناگهانی اتفاق می افتد ، پس از بررسی های دقیق موارد فوق ، هیچ نوع بیماری خاصی تشخیص داده نشده و گفته می شود که مرگ بدلایل ناشناخته ای صورت گرفته است ،متخصصین جهان این را مسئله ای لاینحل قلمدادکرده و ظاهرا درمانی برای آن نداشته و برای پیشگیری از این مشکل دستوراتی را صادر می کنند که تا کنون در عمل خیلی موثر نبوده است ، آنها تلفات این مورد را جزو تلفات عادی بحساب آورده و توصیه می کنند که مرغداران باید با این مشکل بسازند و بسوزند.این معضل همیشه دغدغه خاطر مرغداران و پرورش دهندگان طیور درسراسر دنیا بوده است .

آسیت

چاپ

آسیت یک بیماری نیست، بلکه شرایط خاصی است که در آن مایعات آسیتی مازاد (شامل مایع لنف و پلاسمای خون که از کبد نشت شده است) در محفظه شکمی انباشته می‌شود. در جوجه‌های گوشتی این شرایط منجر به مرگ می‌شود. سندرم آسیت مرتبط است با فشار خون بالای غیر طبیعی میان قلب و شش (pulmonary hypertension) altکه نتیجه آن ناتوانی سمت راست قلب، بالا رفتن فشار در سیاهرگها، تجمع بیش از اندازه مایع در کبد (passive liver congestion) می‌شود که به محفظه شکمی نشت می‌کند.
تصویر 1: لاشه یک پرنده با تجمع خیلی زیاد مایع آسیتی در محفظه شکمی
روندهای اخیر:
شیوع آسیت در چند سال اخیر در جهان به شدت زیاد شده است. این شیوع مرتبط است با پیشرفت علوم ژنتیک و تغذیه در زمینه سرعت رشد و بازده جیره. در بررسی آسیت در دنیا در 18 کشور از 4 قاره مشخص شد که 4.7% از مرغهای گوشتی به آسیت دچار هستند.
در کانادا سهم تلفات ناشی از آسیت از 3.5% کل تلفات در سال 1986 به 19% در سال 1996 افزایش پیدا کرده. همین رقم در سال 2004 به مقدار 8.5% کاهش پیدا کرده. ضرر ناشی از آسیت در سال 2004 در صنعت طیور کانادا 2.25 میلیون دلار برآورد شده است. مقدار ضرر از محل مرگ و میر ناشی از آسیت در کل جهان سالانه از مرز 500 میلیارد دلار میگذرد.

اهمیت صنعت مرغداری

چاپ

altصنعت مرغدارى نقش بسيار مهمى در تبديل دانه‌ها و ساير محصولات به گوشت و تخم‌مرغ که مواد غذائى مفيدى براى انسان هستند، دارد. صنعت مرغدارى از چندين جهات داراى اهيمت است. به‌عنوان يک منبع درآمد، منبع غذا، استفاده در صنعت.
به‌عنوان يک منبع درآمد (شاخه‌اى از کارهاى کشاورزى)
با توجه به نحوه و لزوم سرمايهٔ اندک براى پرورش مرغ در اثر فروش انواع مختلف محصولات مرغ (Hen)، (جوجه Chicken، تخم‌مرغ، مرغ تخمگذار (Hen)، خروس (Cock (Rooster))، درآمد جانبى براى کشاورز تأمين مى‌شود.

بعنوان منبع غذا
گوشت مرغ و تخم‌مرغ يکى از غذاهاى مرسوم، متداول، ارزان‌قيمت و با کيفيت خوب براى افراد بشرى بوده که به آسانى پخته شده و هميشه آماده پختن مى‌باشند.
تخم‌مرغ حاوى مقدار قابل توجهى پروتئينى با کيفيت بسيار خوب مى‌باشد که تمام اسيدهاى آمينه لازم جهت ادامهٔ زندگى و تأمين رشد را دارا است. علاوه بر اين، تخم‌مرغ منبع غنى آهن، فسفر مواد معدنى کمياب، ويتامين‌هاى K ،E ،A و تمام ويتامين‌هاى گروه B از جمله B۱۲ است و بعد از روعن جگر ماهى از نظر ويتامين D طبيعى در درجهٔ دوم اهميت قرار دارد و از نظر توليد انرژى در حد متوسط است، طورى که يک تخم‌مرغ به اندازهٔ متوسط در حدود ۷۷ کالرى انرژى توليد مى‌کند.

استفاده از دان أماده در طيور

چاپ

تأثير فرآوري در ارزش تغذيه اي جيره طيورalt
مزاياي حاصل از فرآوري خوراک مدتها پيش براي صنعت طيور مشخص شده است. امروزه بيشتر خوراکهاي طيور پس از مخلوط شدن متحمل نوعي فرآوري مي شوند. بهبود بازده خوراک مي تواند دراثر افزايش ارزش خوراک به دليل استريليزه شدن، افزايش خوشخوراکي و نيز بهبود قابليت دسترسي مواد مغذي باشد. به علاوه فرآوري خوراک مي تواند احتياجات مواد مغذي را از طريق تاثير بر فعاليتهاي مرتبط با مصرف خوراک تغيير دهد. پرندگان انرژي کمتري را جهت مصرف خوراک به کارخواهند برد، لذا انرژي بيشتري جهت رشد دردسترس خواهند داشت.
به خوبي قابل فهم است که حالت وکيفيت خوراک بيشترين ارزش معني دار را در توليد جوجه هاي گوشتي دارند.

انواع فرآوري مواد غذايي تشکيل دهنده جيره
به طور کلي برخي از اجزاي جيره قبل ازاينکه به صورت مخلوط درآيند و به عنوان جيره اي کامل مورد استفاده قرارگيرند، نياز به فرآوري دارند تا بهتر بتوانند احتياجات مواد مغذي طيور را برطرف سازند وهمچنين با از بين رفتن بازدارنده هاي تغذيه اي موجود درآنها، کمترين تاثير مضر را بر سلامت طيور بگذارند. فرآوريهايي که براي اقلام دان ه اي قبل از ورود به جيره مورد استفاده قرار مي گيرند عبارتند از:

جمع آوری و ذخیره سازی تخم ها

چاپ

تخمهای مناسب برای جوجه کشیalt:
آزمایشها و تحقیقات انجام داده شده نشان داده است که بین شکل فیزیکی و درصد جوجه در آوری رابطه مستقیمی بر قرار است از این رو از نظر شکل تخمهای جوجه کشی باید مورد توجه قرار بگیرند.
تخم مناس
ب باید به صورت زیر باشند:
قالب تخم
:
تخم باید بیضی شکل باشد وتخم های کج ومعوج برای جوجه کشی مناسب نیستند.تخم های دارای قالب کشیده از این نظر دارای اشکال نیستند اما به لحاظ اصلاح نژاد از این تخمها استفاده نمی شود.
وزن تخم:
وزن تخم مرغ جوجه کشی باید بین 51 تا 60 گرم باشد که این وزن بستگی به نژاد وسن مرغ دارد.در نژادهای سنگین و گله های مسن وزن تخمهای جوجه کشی باید بیشتر باشد.تخمهایی که وزن آن از 50 گرم کمتر است تولید جوجه های ضعیف می نماید.
پاکی تخم:
بهداشت تخم و ضد عفونی  صحیح  نیز مهم است.از جمع آوری تخم های آلوده حد المکان جلوگیری شود تخم های کثیف اغلب با مدفوع همراه است.مدفوع مرغ خود حاوی میلیونها میکروب سایپروفیت وگاهی بیماری زا است.وقتی چنین تخمهایی داخل ماشین قرار بگیرد در شرایط حرارتی و رطوبتی مناسب میکروبها به سرعت افزایش پیدا می کنند و علاوه بر اینکه زندگی جنین داخل تخم را به خطر می اندازند سبب فساد و آلودگی ماشین نیز می گردند.به این دلیل نباید تخمهای کثیف الوده را در داخل ماشین قرار داد.یکی از اصول حتمی انتخاب تخم های جوجه کشی پاکی آن است. برای پاک کردن تخم آلوده از پارچه های زبر یا تیغ یا سمباده نرم استفاده کنید از شستن تخمها جدا خوداری کنید زیرا در روی پوسته تخم ماده محافظی و جود دارد که در اثر شستشو از بین می رود و باعث نفوذ ویروسها و باکتری ها به داخل تخم از راه منافذ مو جود در پوسته می شود و نفوذ باکتری ها منجر به افزایش مرگ مرگ و میر در هفته اول و ضعیف شدن جنین داخل تخم می شود.همچنین درصد بالای جوجه های ناقص در هنگام هچ  ناشی از همین موضوع می باشد

کیفیت آب آشامیدنی برای دام و طیور

چاپ

altاگرچه آب ماده مغذی محسوب نمی شود ولی یک از ارکان حفظ حیات هر جاندار بوده و محیطی برای تمام فرایندهای بدن است و از مواد متشکله تمام سلول ها و بافت های حیوان می باشد. اگر حیوانی از آب محروم شود سریعتر از حیوانی که از تمام مواد غذائی دیگر محروم شده باشد می میرد. آب باعث محلول شدن مواد قابل هضم غذا و انتقال آن به نقاط مختلف بدن و دفع مواد زیان آور می شود. وجود آب برای حفظ تعادل مایعات بدن ، دفع مواد زاید ، حفظ تعادل صحیح یون ها ، کمک به هضم ، جذب و سوخت ‏ساز مواد غذایی ضروری است ، همچنین بسیاری از فعل و انفعالات شیمیائی که آنزیم ها در آنها دخالت می نمایند ( ئیدرولیز ) درمحیط مایع صورت می گیرند .
آب موجود در بدن به قسمت های داخل سلولی و خارج سلولی تقسیم شده و آب داخل سلولی بزرگترین قسمت آن می باشد ، که حدود دو سوم آب بدن به شمار می رود. مایع خارج سلولی متشکل از آب اطراف سلول ها، و بافت پیوندی، آب در پلاسما و آب عبوری بین سلولی یا آب موجود در دستگاه گوارش می باشد.
میزان آب موجود در بدن حیوانات بر اساس سن و نوع دام متفاوت بوده و وجود آن تا سطح معینی در بدن حیوان یک مسئله حیاتی است بطوریکه کاهش آب بدن به میزان 20 درصد کشنده است . 75 درصد وزن بره در بدو تولد ‏و 50 درصد وزن بره پرواری از آب تشکیل شده است. اما این مقدار دربدن یک حیوان بالغ وچاق به حدود 500‏گرم درکیلوگرم کاهش می یابد . همچنین حداقل 55 درصد وزن زنده مرغ و 65 درصد وزن تخم مرغ از آب تشکیل شده است ، آب موجود در بدن گاوهای شیری 56 تا 81 درصد وزن بدنشان را تشکیل میدهد و در شیر 78 درصد آب وجود دارد .

سویا و تکنولوژی تولید آن

چاپ

سویا از خانوادهalt Fabaceae و تیره بقولات می باشد که بر حسب قد دسته بندی شده است. گیاهی است یکساله به طول 60-50 سانتی متر با برگهای سه قسمتی دارای گلهای کوچک سفید یا بنفش بصورت گلاذین در زیر برگهاست. این گیاه بخاطر دانه های سرشار از پروتئین آن کشت داده می شود، این دانه ها پس از جدا شدن شسته شده و برای تهیه محصولات بر مبنای سویا مورد استفاده قرار می گیرند.با اینکه سویا همیشه در طبیعت وجود داشته است ولی فقط در چند دهه گذشته بدلیل پی بردن به امتیازات و خواص بسیارحیرت انگیز و والای آن توجه محققین را بخود جلب نموده است.سویا به عنوان " یک اعجازغذایی " و حتی به عقیده برخی بیش از یک اعجاز تلقی شده است و به همین دلیل امروزه بیش از پیش " سیمای سویا " به صورت کاملا برجسته در کابینتهای غذا و دارو دیده می شود.

ذرت از كاشت تا برداشت

چاپ

ذرت يک گياه يکساله است که تا بلندي 7 تا 10 فوت رشد مي کند. ريشه هاي قوي که ريشه هاي حائل (پايه) ناميده مي شوند altکمک به نگهداري ساقه ذرت مي کنند. بيشتر ذرت هاي سبز شده در ايالات متحده آمريکا در کمربند ذرت توليد شده اند که شامل آيووا ، ايلينويز ، ميني سوتا ، اينديانا ، نبراسکا ، اوهايو ، ميسوري و جنوب داکوتا مي باشد.
الف : گياه ذرت
ذرت يک گياه يکساله است که تا بلندي 7 تا 10 فوت رشد مي کند. ريشه هاي قوي که ريشه هاي حائل (پايه) ناميده مي شوند کمک به نگهداري ساقه ذرت مي کنند. کلاله ذرت دربالاي محل تقاطع هر ساقه رشد مي کند و شامل 100 گل کوچک است که توليد گرده مي باشد.برگ هاي دراز و شمشير مانند به طرف بيرون ساقه رشد مي کنند و در نوکي نيشدار به پايان مي رسد.
ب : خوشه ذرت با دانه
خوشه هاي ذرت در محلي که برگ ها به ساقه متصل مي شوند رشد مي کنند. هر گياه به طور معمول داراي يک يا دو خوشه مي باشد. برگ هاي مخصوصي که غلاف (کاسه گل) ناميده مي شوند از هر خوشه محافظت مي کنند. هر خوشه شامل چوب ذرت است که توسط رديف هايي از دانه (هسته)پوشيده شده است. هر خوشه ممکن است 8 ، 10 ،12 و يا بيشتر رديف دانه داشته باشد.

تکنیک های مدیریتی برای بهبود فعالیت جفتگیری خروس

چاپ

مقدمه:این مقاله موضوعاتی را در باره ی کاهش باروری ( نطفه داری )در خروس های مادر گوشتی که ناشی از افزایش سن آنها است مورد بررسی تفصیلی قرار می دهد و یک تکنیک مدیریتی جدید بنام Intra- spiking را در این زمینه مورد بحث و بررسی قرار می دهد. این تکنیک در ابتدا در چندین مطالعه ی رفتاری در دانشگاهalt Georgia (UGA ) مورد تحقیق و بررسی قرار گرفت. برنامه ی اینترا اسپایکینگ توسعه داده شده است و بطور تجربی برای اولین بار در کمپانی اجداد کاب ( Cobb- Vantress ) بکار برده شد.
1-کاهش باروری مرتبط با سن در خروس مادر گوشتی
گله های مادر گوشتی می توانند به سطوح عالی باروری ( بالای 95% ) در آغاز دوره تولید مثلی ( 40- 30 هفتگی ) نائل شوند، اما باروری بسرعت پس از 45-40 هفتگی ( تداوم باروری پایین ) کاهش می یابد. میزان باروری در بیشتر از 70-65 هفتگی از نقطه نظر اقتصادی خیلی پایین می باشد و در این سن معمولاً گله حذف و فروخته می شود.
عملکرد تولید مثلی نسبتاً پایین گله ی مادر گوشتی، بطور طبیعی مربوط به پیشرفت ژنتیکی آنها برای صفات تولیدی است. بعلاوه این همبستگی ژنتیکی منفی شدید بین صفات تولیدگوشت و تولید مثلی ، دو مساله ی ژنتیکی دیگر بطور بالقوه در این راستا وجود دارد. مدیریت پرندگان با تولید بالا ، ممکن است دشوارتر باشد ، و غالباً عملیات مدیریتی، همگام با پیشرفت های ژنتیکیی نیازمند به روز شدن اطلاعات می باشند. بنابراین پرندگان نیاز به یک برنامه ی مدیریتی منظم و هماهنگ برای رسیدن به حداکثر پتانسیل تولیدیشان هستند.

خصوصیات مرغ تخمی خوب

چاپ

مرغ در سن 6-5/4ماهگی شروع به تخم گذاری می کند که این رقم به نژاد،سلامتی ودیر یا زودرس بودن بستگی دارد.تعدادتخم در نژاد زودرس کمتر ،پرولاپس بیشتر وتخم ها ریزترند.در نژاد دوررس تولید بیشتروعارضه پرولاپس کمتر است .متوسط تولید تخم در یک دوره 180-150عدد است .هر چند در نژادهای خیلی خوب ودر شرایط خوب تغذیه ای تعداد تخم در سال به 250عدد می رسد.
خصوصیات مرغ تخمی خوبalt :
برای تشخیص یک مرغ تخمگذار خوب می توان با توجه به سوابق مرغ اقدام کرد مثل :رکورد تخم گذاری ،تولک رفتن ،کرچ شدن ،شکل،وزن واستقامت تخم ،وخصوصیات ظاهری مرغ .
خصوصیات ظاهری مرغ  تخمگذار :
تاج : تاج مرغ تخمی بزرگ ،درخشنده ،براق وپرخون وقرمز رنگ است واین علائم همزمان با رشد زرده است .
مقعد: مقعد پهن ،گشاد ،مرطوب وسفید است .
استخوان لگن : فاصله بین دو استخوان لگن در مرغ تخمگذار بیش از دو انگشت است و فاصله بین استخوان لگن وسینه سه انگشت است.
پاها : پاها محکم ،قوی ،سالم ،بدون برآمدگی وانحراف می باشد.
رنگ :شامل رنگ پوست ،رنگ چشم ،رنگ گوش ،رنگ منقار

دستکاریهای تغذیه ای برای افزایش پاسخهای ایمنی در جوجه های گوشتی

چاپ

مقدمه: در حال حاضر، هدف از پرورش طیور تجارتی، رسیدن به بالاترین وزن نهایی و حداکثر تولید تخم مرغ به ازای هر واحد مصرف altخوراک می باشد. بهر حال بین صفات تولیدی و پاسخهای سیستم ایمنی و صفات مربوط به مقاومت به بیماریها همبستگی منفی وجود دارد. به عنوان مثال این همبستگی منفی بین تولید و ایمنی باعث می شود که در در سویه های پرتولید عملکرد و تکامل سیستم ایمنی ضعیف تر باشد. شاید یکی از عوامل ایجاد کننده همبستگی منفی بین صفات تولیدی و پاسخهای ایمنی در طیور، تامین همه احتیاجات فیزیولوژیکی از طریق مصرف اقلام خوراکی محدودی مانند مواد مغذی و میزان دسترسی آنها، باشد. ژنوتیپهایی با وزن نهایی حداکثر نسبت به سویه هایی با وزن نهایی پایین تر، پاسخهای ایمنی ضعیف تری را در برابر آلودگی های ناشی از ای کولای و تیتراسیون آنتی بادی سلولهای ایمنی از خود نشان می دهند. بنابراین امروزه درآمیخته های حاصل از سویه های تجارتی احتمال بروز هر نوع اختلال در پاسخهای ایمنی بیش از هر زمانی احساس می شود. علاوه بر انتخاب ژنتیکی، بعضی از عوامل غیر ژنتیکی مانند غلظت مواد مغذی جیره، قادر است که تظاهر ژنهای مسئول پاسخهای ایمنی را از طریق ایجاد تعییر در میزان بلوغ سیستم ایمنی و همچنین میزان آنتی بادی تولید شده در برابر عفونتها تعییر دهد.

صفحه 7 از 14